Organizatia Membrii Legislatie Despre vin Presa Concurs Contact Caiete sarcini Forum
     
Cabernet Sauvignon
Merlot
Feteasca neagra
Pinot noir
Burgund mare
Blauerzweigelt (Zweigelt)
Cadarca
Babeasca neagra
Oporto
Alicante Bouschet
Rosioara

Home » Denumiri » Vinuri rosii » Rosioara

Rosioara

De fapt, Rosioara nu este, nu poate fi un soi pentru vinuri rosii. Rosioara are strugurii de culoare roz-rosietica, iar vinul obtinut din Rosioara vinificat a separat nu poate fi decat cel mult rozé. Tehnologul are de ales doua alternative. Ori vinifica in alb (ceea ce nu este prea greu), ori vinifica laolalta cu un alt soi care sa asigure suportul de culoare (de exemplu Babeasea neagra). Soiul Rosioara este la noi foarte bine localizat: numai pe nisipuri, mai ales pe nisipurile din sudul Olteniei (Sadova - Corabia, Dabuleni Bechet, Tambuj unde se pare ca este soiul care rezista cel mai bine vitregiilor climatice specifice nisipurilor. La descrierea vinului de Rosioara, intervine pe de o parte specificul soiului iar pe de alta parte specificul culturii pe nisipuri. Vinul este usor, slab alcoolic (8,5-9,5 vol %), chiar subtire (extract 14-15 gIl), nepersonal (fara vreo aroma de soi) si de regula plat, dezechilibrat (cu aciditate insuficienta). Cercetatorii cauta de multa vreme unul, sau mai multi parteneri de sortiment pentru Rosioara de pe nisipuni, dar dupa parerea mea, nici una dintre solutii nu este inca viabila. Nu-i nimic, timpul este in fata, nisipurile oricum trebuie puse in valoare, iar altceva mai nimerit decat vita de vie pare ca nu exista inca.


  ONIV © 2006. Toate drepturile rezervate. Realizat de netclip