Organizatia Membrii Legislatie Despre vin Presa Concurs Contact Caiete sarcini Forum
     
Cabernet Sauvignon
Merlot
Feteasca neagra
Pinot noir
Burgund mare
Blauerzweigelt (Zweigelt)
Cadarca
Babeasca neagra
Oporto
Alicante Bouschet
Rosioara

Home » Denumiri » Vinuri rosii » Oporto

Oporto

Soiul Oporto este raspandit in mai multe tari din Europa, in Portugalia, in franta dar mai ales in Germania si Austria unde se adapteaza mai bine decat alte soiuri pentru vinuri rosii la regimul termic sarac. La noi in tara se gaiseste cantonat in mai multe zone dar se gaseste cu deosebire in podgoria Minis-Maderat si in arealele viticole ale Galati-ului. Are cea mai precoce maturare a strugurilor dintre soiurile pentru vinuri rosii, dar aceasta maturare precoce nu inseamna si realizarea unor concetratii mari in zaharuri; dimpotriva. Vinul de Oporto este un vin usor, cu tarie alcoolica relativ slaba (9-10,5 vol %) cu intensitate coloranta submedie si cu o aciditate de regula insuficienta. Mai este inca ceva in legatura cu acest soi. Calitatea submediocra a vinului nu este compensata de o productie mare. Atunci se pune intrebarea pentru ce sa il cultivam? Dupa parerea mea, soiul Oporto, incetul eu incetul va disparea din cultura in Romania. El va ramane probabil sa fie cultivat in tarile cu viticultura septentrionala, acolo unde alte soiuri pentru vinuri rosii nu ajung sa se matureze si sa acumuleze o cantitate de antociani pentru o colorare cat de cat multumitoare a vinunilor.


  ONIV © 2006. Toate drepturile rezervate. Realizat de netclip