Organizatia Membrii Legislatie Despre vin Presa Concurs Contact Caiete sarcini Forum
     
Cabernet Sauvignon
Merlot
Feteasca neagra
Pinot noir
Burgund mare
Blauerzweigelt (Zweigelt)
Cadarca
Babeasca neagra
Oporto
Alicante Bouschet
Rosioara

Home » Denumiri » Vinuri rosii » Pinot noir

Pinot noir

In tara noastra soiul Pinot noir a fost adus din Franta odata cu refacerea viticulturii romanesti distrusa de filoxera. Trebuie sa ne gandim ca Pinot noir este soiul din care sc obtin faimoasele vinuri de Bourgogne. Trebuie de asemenea, sa stim ca vestita sampanie care se produce in regiunea Champagne din Franta se obtine din soiuri: Pinot noir 1/3, Pinot meunier 1/3 si Chardonnay 1/3. Se zice acolo ca Pinot noir da finetea, Pinot meunier da vigoarea, iar Chardonnay da aroma si savoarea sampaniei. Pe vremuri, acum vreo 70-80 de ani in podgoriile oltenesti din Valcea si Mehedinti se faceau niste vinuri excelente din Pinot noir, astazi el se gaseste localizat pe suprafete relativ restanse mai ales in podgoria Dealul Mare (Valea Calugareasca, Urlati, Ceptura, Tohani). Soiul Pinot noir are cateva mari calitati, dar si cateva mari neajunsuri. La calitati putem inventaria precocitatea maturarii, marea capacitate de acumulare a zaharurilor, deosebita finete a vinurilor. Intre defecte putem avea in vedere productia mica (7 t/ha), ridicata sensibilitate a strugurior la atacul de Botrytis si saracia in culoare a pielitei strugurilor. Cunoscand aceste caracteristici, intelegem de ce, din Pinot noir se pot obtine vinuni rosii foarte alcoolice si de regula cam plate (cu aciditate insuficienta). Intelegem de asemenea, de ce calitatea vinului de Pinot noir este puternic influentata de regimul pluviometric din timpul toamnei. Un viticultor priceput stie sa isi stabileasca momentul optim de cules, astfel incat sa nu culeaga prea tarziu ca sa obtina vinuri plate si greoaie, dar nici prea devreme ca sa obtina vinuri acide, dar mai slab alcoolice si insuficient colorate. Vinul de Pinot noir nu se recunoaste foarte usor, el nu are o anume aroma caracteristica de soi. Este un vin fin, amplu, rotund, moale, de obicei alcoolic (12-13 %) 5i cu o culoare rubinie ce nu exceleaza in intensitate. Vinul de Pinot noir merita invechit 1-2 ani la vas si 3-4 ani la sticla. La vinul Pinot noir demidulce de Murfatlar functioneaza alte reguli, vinul evolueaza intr-un timp mai indelungat. Pinot noir ca vin sec, fiind mai fin, merge mai ales alaturi de orice friptura de pasare si alaturi de branzeturi la sfarsitul mesei.


  ONIV © 2006. Toate drepturile rezervate. Realizat de netclip