Organizatia Membrii Legislatie Despre vin Presa Concurs Contact Caiete sarcini Forum
     
Cabernet Sauvignon
Merlot
Feteasca neagra
Pinot noir
Burgund mare
Blauerzweigelt (Zweigelt)
Cadarca
Babeasca neagra
Oporto
Alicante Bouschet
Rosioara

Home » Denumiri » Vinuri rosii » Feteasca neagra

Feteasca neagra

Este un soi autohton cultivat din timpuri stravechi in podgoriile din Moldova, areale din judetul Galati (Nicoresti, Bujoru, Ivesti, Corod), judetul Vrancea (Odobesti, Cotesti, Tamboiesti) sau din judetul Vaslui (Tutova, Iana, Murgeni). Extins in cultura si in zone mai generoase din punet de vedere termic, cum este podgoria Dealul Mare (Tohani, Ceptura, Valea Calugareasca) soiul Feteasca neagra si-a scos la iveala resurse noi, mai ample, pentru obtinerea vinurior de inalta calitate. Soiul da productii mijlocii in jurul a 8-10 t/ha, dar este pretentios la tehnobogia de cultura (cere taieri cu elemente de rod lungi). Vinul nu se lasa ,,citit" (recunoscut) cu usurinta. Personal, ani de zile l-am recunoscut prin eliminare, adica: ,,Are caracterul salbatec al Cabernet-ului Sauvignon ? Nu." ,,Are finetea si aroma de zmeura a vinului de Merlot? Nu." Atunci. daca este bine colorat, daca este amplu, catifelat, armonios, daca e corpolent, atunci trebuie sa fie Feteasca neagra. Mult mai tarziu insa am ,,dibuit" caracterul olfactiv specific de Feteasca neagra, astfel ca astazi o recunose fara sa fac dificila operatie a eliminarii. Vinul de feteasca neagra are un caracter olfactiv discret dar foarte specific, ceva care sugereaza mirosul de prune uscate (nu afumate). Cand vinul este mai vechi apar si usoare nuante de scortisoara. Se considera ca in anii favorabili, vinul de Feteasca neagra nu este cu nimic rnai prejos vinului de Cabernet Sauvignon, ba dimpotriva. Este insa mai putin constant din punct de vedere calitativ si aceasta din cauza ca strugurele este mai sensibil la atacul de Botrytis decat strugurele de Cabernet Sauvignon. Si Feteasca neagra tot alaturi de friptura si gratar merge, dar cat este de buna la sfirsitul mesei, odata cu ascavaluI afumat !! Feteasca neagra se invecheste frumos. Cel mai bun este un regim de 2-3 ani de maturare la butoi si apoi 3-8 ani de invechire la sticla (daca mai scapa neconsumat).


  ONIV © 2006. Toate drepturile rezervate. Realizat de netclip