Organizatia Membrii Legislatie Despre vin Presa Concurs Contact Caiete sarcini Forum
     
Sauvignon
Pinot gris
Chardonnay
Grasa de Cotnari
Feteasca alba
Sortimentul de Cotnari
Traminer roz
Riesling italian
Feteasca regala
Francusa
Aligote
Sarba
Galbena de Odobesti
Zghihara de Husi
Rkatiteli
Saint Emilion

Home » Denumiri » Vinuri albe » Saint Emilion

Saint Emilion

Constituind soiul de baza in celebra podgorie franceza Charente, ci el serveste acolo pentru producerea vinurilor-materie prima pentru distilare in vederea producerii coniacului. Acolo el este insa cunoscut sub nuinele de Ugni blanc si este folosit tocmai pentru ca este corespunzator acestei directii de productie adica da productii mari, din care se obtin vinuri usoare (tarie alcoolica 9-10 vol %), si acide( 7-11 g/l acid tartric). La a noi a fost introdus in ideea imbunatatirii aciditatii vinurilor din partea de sud a tarii (Oltenia, Muntenia). A fost incercat la Dragasani la Valea Calugareasca, dar dupa circa 30 de ani de experimentare, desi nu a dat rezultate rele, nu a reusit sa se impuna pentru a intra in sortiment. In conditiile din aceste areale romanesti, da recolte bune (12-15 t/ha), vinuni usoare (9,5-10,5 vol %) cam subtiri si cu adevarat cele mai acide (peste 7 g/l in acid tartric), de un sec ce da senzatia de uscat. Ca fason de vin, vinul de Saint Emilion seamana cu vinul din soiul Clairette experimentat la noi in acelasi scop, numai ca vinul de Saint Emilion, cu o valoare pH cam la acelasi nivel, are o aciditate mai viguroasa si mai stabila, se comporta mai_bine la invechire tocmai datorita aciditatii sale. Vinul de Saint Emilion trebuie consumat ca vin tanar, dar el se comporta bine la invechire de 2-4 ani. Merge la peste gras, si ,,taie greata" si la cele mai grase mancaruri de legume si chiar si la tochitura de porc. In ultimele decenii a fost experimentat pe nisipurile de la Dabuleni unde se pare ca isi va gasi locul alaturi de Rosioarai in sortimentul de pe nisipurile din sudul Olteniei.


  ONIV © 2006. Toate drepturile rezervate. Realizat de netclip