Organizatia Membrii Legislatie Despre vin Presa Concurs Contact Caiete sarcini Forum
     
Sauvignon
Pinot gris
Chardonnay
Grasa de Cotnari
Feteasca alba
Sortimentul de Cotnari
Traminer roz
Riesling italian
Feteasca regala
Francusa
Aligote
Sarba
Galbena de Odobesti
Zghihara de Husi
Rkatiteli
Saint Emilion

Home » Denumiri » Vinuri albe » Galbena de Odobesti

Galbena de Odobesti

In jurul vinului de Galbena de Odobesti s-a creat un adevarat mit care nu este meritat decat in parte si care, din pacate, nu are suport in realitate. Despre ce este vorba? Este adevarat ca Galbena este un soi foarte productiv (12-16 t/ha). Vinificat separat, soiul Galbena da un vin usor, relativ slab alcoolic (9,0-9,5 vol%), relativ subtire (extract in jurul a 15-17 g/l), destul de acid (7-9 g/l acid tartric), fara o aroma primara anume. Este un vin excelent ca insotitor pentru pestele alb sau pentru mancarurile grase de legume. Unii dintre sefii localnici de-a lungul timpului s-au gandit sa exploateze mai bine rezonanta numelui de Galbena si au solicitat Galbena mai mult decat ea… sarmana, poate da. Actiunea a inceput cu "infuzia" de alte soiuri in vinul de Galbena, care mai de care mai valoroase. Si iata asa s-a ajuns sa se vanda de 3-4 ori mai multa galbena decat se poate produce din struguri de Galbena. De aici si pana la vinul cu eticheta "Galbena Golden" nu a fost decat un pas. Vinul cu eticheta "Galbena Golden" este un vin demidulcecu o tarie alcoolica de circa 11 vol %, deci un vin nneconform nici cu potentialul natural al soiului Galbena de Odobesti si nici cu tipul de vin consacrat pentru acest soi.


  ONIV © 2006. Toate drepturile rezervate. Realizat de netclip