Organizatia Membrii Legislatie Despre vin Presa Concurs Contact Caiete sarcini Forum
     
Sauvignon
Pinot gris
Chardonnay
Grasa de Cotnari
Feteasca alba
Sortimentul de Cotnari
Traminer roz
Riesling italian
Feteasca regala
Francusa
Aligote
Sarba
Galbena de Odobesti
Zghihara de Husi
Rkatiteli
Saint Emilion

Home » Denumiri » Vinuri albe » Sarba

Sarba

Creatie relativ recenta (1972) a Statiunii de Cercetari de la Odobesti, soiul Sarba a fost considerat la inceput ca soi semiaromat, mai ales daca tinem seama ca "parintele" mama al acestui soi este Tamaioasa romaneasca. S-a raspandit cu oarecare repeziciune mai ales in podgoriile din sudul Moldovei. La inceput, dupa omologarea sa, sarba a confirmat insusirile sale aromatice, prezentand o aroma destul de intensa, oarecum bizara, sugerand mirosul de trandafiri de dulceata. Cu timpul insa pe masura inmultirii si extinderii sale, vinul de Sarba a aparut din ce in ce mai anonim, mai lipsit de aroma. Este interesant ca pana acum explicatia ,,disparitiei" aromei nu este certa. Sunt vinuri de Sarba cu aroma de soi, asa cum sunt vinuri din acelasi soi complet lipsite de personalitate. Este o chestiune de genetica, una de conditi pedo-climatice una de agrotehnica (mai ales incarcatura de rod), sau una de tehnologie de vinificare ,,Supravietuirea" soiului Sarba in plantaliile de rod din Rornania este foarte legata de raspunsul La aceasta intrebare.


  ONIV © 2006. Toate drepturile rezervate. Realizat de netclip