Organizatia Membrii Legislatie Despre vin Presa Concurs Contact Caiete sarcini Forum
     
Sauvignon
Pinot gris
Chardonnay
Grasa de Cotnari
Feteasca alba
Sortimentul de Cotnari
Traminer roz
Riesling italian
Feteasca regala
Francusa
Aligote
Sarba
Galbena de Odobesti
Zghihara de Husi
Rkatiteli
Saint Emilion

Home » Denumiri » Vinuri albe » Sortimentul de Cotnari

Sortimentul de Cotnari

Odinioara, pana la invazia filoxerica, in podgoriile noastre se cultivau soiuri autohtone traditionale. Asa de exemplu, Ia Dragasani se cultiva Cramposie, Gordan, Braghina si cateva tufe de Tamaioasa romaneasca, la Odobesti baza o constituiau Galbena de Odobesti si Plavaia, alaturi de care se gaseau in proportii mai mici Poama verde si Parciu si in celelalte podgorii in mod asemanator. In toate aceste podgorii vinificarea nu se facea separat pe soiuri, ci ele erau produse ca vinuri de Dragasani, vinuri de Odobesti, vinuri de Valea Calugareasca, iar la obtinerea lor contribuiau soiurile din sortimentul respectiv. Din pacate (dupa unii din fericire), odata cu refacerea viticulturii aceste sortimente au disparut. Singurul sortiment care a rezistat timpului si care se gaseste si astazi in podgorie este sortimentul de Cotnari si ar fi de-a dreptul blestem sa il distrugem si pe acesta. El este compus din Grasa, Feteasca alba, Francusa si cateva tufe de Busuioaca alba de Moldova. Se spunea ca Grasa participa cu taria, Feteasca en buchetul Francusa cu aciditatea, iar Busuioaca. cu aroma. Intr-adevar, vinul de Cotnari are cate ceva din toate aceste caractere. Oricum sortimentului tradišional de Cotnari nu ii sade bine decat ca vin dulce sau macar demidulce. Cand este tanar este plin, amplu, echilibrat si viguros. Aroma de obicei nu iese in evidenta. Vinul se comporta excelent la invechire. Un ,,Cotnar" batran de 10-15 ani este dumnezeiesc, cu buchet de miere, cu aspect uleios, cu noblete si armonie. Si atunci cand un Cotnar dulce batran are culoarea aurului sau a chihlimbarului, el nu este oxidat, ci este de tip oxidativ e cu adevarat divin. Un Cotnar facut asa cum trebuie nu are cum sa fie un vin ieftin, chiar daca ne gandim numai la faptul ca, pentru obtinerea lui trebuie sa lasam strugurii aproape de safidire, atunci cand mai strangem numai o jumatate din recolta.


  ONIV © 2006. Toate drepturile rezervate. Realizat de netclip