Organizatia Membrii Legislatie Despre vin Presa Concurs Contact Caiete sarcini Forum
     
Sauvignon
Pinot gris
Chardonnay
Grasa de Cotnari
Feteasca alba
Sortimentul de Cotnari
Traminer roz
Riesling italian
Feteasca regala
Francusa
Aligote
Sarba
Galbena de Odobesti
Zghihara de Husi
Rkatiteli
Saint Emilion

Home » Denumiri » Vinuri albe » Grasa de Cotnari

Grasa de Cotnari

Soi ce face pante din sortimentul vechi, renumit si stabil de rnulte secole de la Cotnari. Mai mult decat atat, se considera ca, din sontimentul de Cotnani, Grasa estc cel mai valoros din punctul de vedere al calitatii. Se zice ca insusi Stefan cel Mare, cunoscator al vinunilor de Cotnani s-a desfatat cu alesele insusiri ale vinului de Grasa. Soiul Grasa are un areal de cultura relativ restrans. El se gaseste in pnimul rand in podgonia Cotnani (Cotnani, Cucuteni, Frumisica, Harlau). De peste o jumatate de secol, el si-a gasit insa un al doilea ,,salas" cel putin la fel de valoros, si anume la Pietroasa-Buzau,, unde si-a facut deja o faima ce ameninta sa o depaseasca pe cea de la Cotnari. Soiul Grasa da in general productii modeste in jurul a 5-6 t struguri la hectar. Soiul Grasa are 0 mare calitate si un mare neajuns. Avand o pielita subtire si delicata, soiul Grasa este foarte sensibil la atacul de Botrytis cinerea; calitate, in sensul ca in conditiile unor toamne calde si secetoase strugurii se ,,botrytizeaza", se ating cu usurinta concentratii in zaharuri de peste 250 g/l, vinul obtinut prezinta caracterul specific de ,,mucegai nobil". Dirnpotriva, in toamnele reci si ploioase, strugurii sunt puternic atactati de putregaiul cenusiu care afecteaza grav cantitatea si calitatea recoltei. In conditiile de la Pietroasa sau Cotnari, vinul dulce de Grasa este pur dar fin, amplu, corpolent, onctuos. De o foarte buna apreciere se bucura si vmul special dulce de tip oxidativ obtinut din soiul Grasa. Vinurile de Grasa de la Pietroasa sau de la Cotnari au la activ multe rnedalii de aur obtinute in reputate concursuri nationale sau internationale.


  ONIV © 2006. Toate drepturile rezervate. Realizat de netclip