Organizatia Membrii Legislatie Despre vin Presa Concurs Contact Caiete sarcini Forum
     
Sauvignon
Pinot gris
Chardonnay
Grasa de Cotnari
Feteasca alba
Sortimentul de Cotnari
Traminer roz
Riesling italian
Feteasca regala
Francusa
Aligote
Sarba
Galbena de Odobesti
Zghihara de Husi
Rkatiteli
Saint Emilion

Home » Denumiri » Vinuri albe » Sauvignon

Sauvignon

Soiul detine, dupa Chardonnay, al doilea loc in privinta reputatiei si solicitarii in comertul international cu vinuri (intre vinurile albe). Soiul Sauvignon este originar din zona Sauternes (Franta) si a fost introdus la noi dupa invazia fiboxerica in ultima parte a secolului trecut. Vinurile dulci de Sauternes isi datoresc inalta lor calitate insusirilor deosebite ale soiului Sauvignon. Vinurile albe seci de Sauvignon de excelenta valoare se obtin in Africa de sud, in California (SUA) sau in Noua Zeelanda. Pe eticheta acestor vinuri se scrie de regula ,,SAUVIGNON BLANC" probabil tocmai pentru a se evita confuzia cu vinul rosu de Cabernet Sauvignon. Ca si in cazul soiului Chardonnay, producatorii de vinuri au tot interesul sa mentioneze vizibil soiul pe eticheta, pentru ca simpla inscriptionare ,,Sauvignon blanc" constituie pentru cumparator o prima asigurare in legatura cu calitatea vinului dinauntrul sticlei. Vinul de Sauvignon este usor de recunoscut. Face parte dintre vinurile semiaromate dar aroma sa, desi usor discreta, este probabil cea mai suava din toate aromele vinuribor. E aroma florilor de vita de vie, delicata si proaspata, o aroma care confera multa personalitate vinului de Sauvignon. Unii degustatori definesc aroma de Sauvignon ca sugerand urina de soarece, dar trebuie sa ne imaginam Ca spre deosebire de aceasta, aroma Sauvignon-ului este deosebit de apreciata. Vinul de Sauvignon este echilibrat, amplu, lung, mai putin corpolent decat Chardonnay, dar mult mai sprintar si mai odihnitor decat acesta. Unui vin de Sauvignon ii sade bine la o tarie alcoolica de 12 vol. % sau chiar peste. Un Sauvignon de 11 vol. % nu are suficienta expresivitate si nu poate concura decat la ... juniori. Cu cateva decenii in urma, la Dragasani, unde s-a constatat ca Sauvignon-ul da rezultate excelente, s-a lansat moda vinului demidulce de Sauvignon, moda care a prins foarte bine la noi, dar trebuie sa spunem ca nu este acelasi lucru cu ceea ce se cere pe piata mondiala. In tara noastra, soiul Sauvignon nu detine o suprafata foarte mare (circa 6000 de ha), dar el este raspandit in rnulte podgorii, Dealu Mare, Murfatlar, Alba, Tarnave, Dealul Viilor - Mehedinti, chiar si Cotesti si Odobesti. Este important de precizat ca in Romania se cultiva in paralel (de obicei in amestec) doua soiuri ale ace1uiasi sortogrup: Petit Sauvignon 5i Gros Sauvignon. Vinurile care se obtin din ele sunt foarte diferite. Petit Sauvignon are bob mai mic, mai bogat in zaharuri si in arome, da productii moderate (7-8 t/ha). Adevaratul vin de Sauvignon cu personalitate, cu bogatie si finete din Petit Sauvignon se face. Soiul Gros Sauvignon are bobul mai mare si mai verde, este mai tardiv, iar productia e mai mare (9-11 t/ha); evident, calitatea vinului e mai scazuta, aroma e maj slaba, vinul parca e mai diluat, mai necaracteristic, aproape amenintat sa fie confundat cu cine stie ce alt soi. Cum la noi in tara, timp de mai multe decenii s-a facut politica cantitatii si nu a calitatii, evident ca s-a inmultit cu precadere soiul Gros Sauvignon, adica cel care da cantitate mai mare si cahtate indoielnica. Este curios, dar francezul nu stie de existenta a doua Sauvignon-uri; el are in vedere un singur Sauvignon, cel bogat in arome, cu siguranta deci Petit Sauvignon. Fata de cererea de vin de Sauvignon pe piata internationala este de asteptat ca suprafetele cu acest soi sa creasca, dar atentie, numai cu clone de Petit Sauvignon ca de exemplu clona obinuta Ia Dragsani: Sauvignon 62 Dr.


  ONIV © 2006. Toate drepturile rezervate. Realizat de netclip