Organizatia Membrii Legislatie Despre vin Presa Concurs Contact Caiete sarcini Forum
     
Sauvignon
Pinot gris
Chardonnay
Grasa de Cotnari
Feteasca alba
Sortimentul de Cotnari
Traminer roz
Riesling italian
Feteasca regala
Francusa
Aligote
Sarba
Galbena de Odobesti
Zghihara de Husi
Rkatiteli
Saint Emilion

Home » Denumiri » Vinuri albe » Chardonnay

Chardonnay

Este vinul alb care in comertul international se bucura de cea mai teribila si cea mai intensa solicitare. Se vorbeste chiar de o oarecare tendinta rnondiala de ,,Chardonnay"-zare ; negustorii de vinuri de pretutindeni solicitand cu prioritate vinuri de Chardonnay, iar viticultorii din unele regiuni ale lumii se intrec in a planta Chardonnay sau macar in a converti unele plantatii prin supraaltoire cu Chardonnay. Vinurile de Chablis sau cele albe de Bourgogne (Franta) isi datoresc marea lor faima tocmai faptului ca sunt elaborate exclusiv din soiul Chardonnay. Pana si pentru vestita sampanie care se realizeaza in Champagne (Franta), o treime din materia prima o constituie strugurii din soiul Chardonnay. Vestite in lume au devenit in ultimele decenii vinurile de Chardonnav din California, cele din Australia, din Africa de Sud, ca si cele din Chile. Sa ne intelegem bine! Reputat in lume este tipul de vin de Chardonnay sec, cu o aroma foarte caracteristica florala, inconfundabila, este moale, onctuos, rotund, catifelat, amplu, cu un anume caseu care te face sa crezi ca musti din untul proapat. Chardonnay dulce de Murfatlar este cu totul altceva. Este un obicei romanesc sau mai precis dobrogean, un vin dupa care romanii se dau in vantt, dar pe care piata mondiala nu il cunoaste. Soiul este originar din Franta si a fost introdus la noi acum circa 100 de ani, odata cu refacerea viilor distruse de fiboxera. La noi in tara, soiui s-a localizat in Dobrogea, mai intai Ia Murfatlar, apoi in toata podgoria, adica si la Medgidia si Cernavoda. Ajuns in regim termic bogat si secetos, soiul Chardonnay si-a descoperit noi valente, adica producerea de vinuri naturale dulci. El dovedeste aici o inalta capacitate de acumulare si concentrare a zaharurilor, astfel ca a devenit soul de baza alaturi de soiul Pinot gris. Vinul Chardonnay dulce de Murfatlar se distinge prin aceeasi aroma florala, prin delicatete, prin rotunjime si armonie. Se comporta excelent prin invechire la vas si la sticla capata caracteristici noi ale buchetului, care il fac pe degustator sa se gandeasca la fagurele de albine. Atinge culmi nebanuite chiar dupa 10-15 ani. Cu alte cuvinte, avem de a face cu doua tipuri diferite de Chardonnay: vinul dulce de Murfatlar cunoscut la noi in Romania si tipul de vin sec de Chardonnay faimos in lumea inteaga. De altfel, fata de marea solicitare de Chardonnay la export, producatorii din Dobrogea prefera ca din Chardonnay sa elaboreze tipul de Chardonnay sec destinat exportului iar vinul dulce sa il faca numai din Pinot gris. Soiul nu este foarte productiv. In conditii1e de la noi produce in jurul a 7-8 tone de struguri la hectar. Din pacate soiul nu este suficient de bine incercat in alte areale viticole, dar fata de marea lui solicitare in comertu1 international este de asteptat ca in viitor soiul Chardonnay sa apara in multe alte podgorii.



Download:

Poza Chardonnay (File Name: interior crama rasteluri1.jpg, File Size: 458 Kb)
Codul muncii aici pot pune orice text (File Name: Codul muncii.doc, File Size: 48 Kb)


  ONIV © 2006. Toate drepturile rezervate. Realizat de netclip