Organizatia Membrii Legislatie Despre vin Presa Concurs Contact Caiete sarcini Forum
     
Informatii generale
Istoric
Particularitatile vinurilor

Home » Regiuni » Podgoria Panciu » Istoric

Istoric

O importanta deosebita pentru a demonstra vechimea cultivarii vitei de vie pe teritoriul actualei podgorii Panciu, o constituie fragmentul de vas carpic, descoperit in localitatea Padureni, care are ca ornament o coarda de vita de vie cu doi struguri stilizati. Primele atestari cunoscute pana acum despre plantatiile viticole apar abia la mijlocul celui de-al doilea mileniu al erei noastre. In cea de-a doua calatorie intreprinsa in Moldova, Goerg von Reichersterffer, emisar al lui Ferdinand de Habsburg pe langa domnitorul Petru Rares (1527-1538; 1541-1546), face referiri in raportul sau si la plantatiile mari de vita de vie existente in zona, cunoscuta atunci si sub denumireade podgoria Crucilor. Primele mentiuni scrise, referitore la viile aflate in perimetrul podgoriei, apar abia la sfarsitul secolului al XVI-lea. In anul 1589, domnitorul Petru Schiopu, ii intarea lui Bucium, mare vornic al Tarii de Jos, stapanire pe viile de la Cruce.

In secolul al XVII-lea, dintre localitatile aflate in zona, cea care se detaseaza mai mult este Crucea. Actele scrise aici in aceasta perioada dovedesc ca localitatea era cea mai insemnata in podgorie. In podgoria Panciu, unde vinul se facea bun si mult, au cautat sa patrunda reprezentanti ai celor mai multe paturi sociale din Tara Moldovei, de la domnitorii tarii si ierarhii bisericii, pana la boierii mari si mici, mestesugari, negustori si alti oraseni.

O imagine concludenta, referitoare la situatia viticulturii din aceasta podgorie, la jumatatea secolului al XIX-lea reiese din datele aparute in anul 1861 "Lucrari statistice in Moldova", cu referire la anul 1859, in care se mentioneaza ca terenurile destinate viticulturii pe teritoriul actualei podgorii totalizau 2.870 ha, respectiv 14% din intreaga suprafata viticola a Moldovei, evaluata la acea data la 20.274 ha. La sfarsitul secolului al XIX-lea dezvoltare viticulturii din aceasta podgorie stagneaza, ca urmare a aparitiei in zona a filoxerei, constatata oficial, in anul 1890. In anii 1913 si 1914 s-a abatut o noua calamitate asupra plantatiilor din podgorie. Mana (Plasmopara viticola), a provocat pagube deosebit de mari, datorita faptului ca la momentul respectiv nu erau cunoscute indeajuns mijloacele de tratament. Incepand cu anul 1922, situatia podgorenilor din Panciu cunoaste o relativa imbunatatire. Totusi zona viticola Panciu s-a refacut greu, dupa multi ani de munca si eforturi sustinute.


  ONIV © 2006. Toate drepturile rezervate. Realizat de netclip