Organizatia Membrii Legislatie Despre vin Presa Concurs Contact Caiete sarcini Forum
     
Informatii generale
Istoric
Particularitatile vinurilor

Home » Regiuni » Podgoria Lechinta

Informatii generale

Localizare geografica
Podgoria Lechinta este situata in regiunea deluroasa a Somesului Mare si Muresului din nord-estul Podisului Transilvaniei. Ea se dispune de o parte si de alta a paralelei de 47 latitudine nordica, intre 46°40' (Hodosa) si 47°14' (Dumitra) si are o altitudine in jur de 400 m. Podgoria inglobeaza orasele Bistrita, Beclean si Reghin si este localizata in judetele Bistrita Nasaud si Mures.

Cadrul natural
Substratul litologic se caracterizeaza prin faciesuri argiloase, manoase si conglomeratice, apartinand panonianului, sarmatianului, prezente atat pe culmile dealurilor, cat si pe versanti. Din aceste depozite s-au format sedimentele de solificar, fie direct pe acestea, fie prin remanierea pe versanti, sub forma de deluvii si coluvii

Solurile. Soluri brume argilo-iluviale, brune luvice (podzolite), brune eu-mezobazice, regosolurile si solurile antropice.

Relieful este exclusiv deluros, cuprinzand in partea estica dealurile de tip subcarpatic (Dealurile Bistritei si dealurile Muresului), iar in partea vestica colinele inalte ale Campiei Transilvaniei de est (Dealurile Jimborului, dealurile lechintei, Colinele Comlodului, Colinele Madarasului. Aceste dealuri si coline au in general la nivelul culmilor altitudini de 450-600 m si versanti moderat sau puternic inclinati (5°-25°).

Hidrografia. beneficiaza de tronsoanele celor doua importante rauri: Somesul Mare si Muresul. Ea este completata de stratele acvifere freatice si de buna calitate, intercalate. Intreaga regiune este bine aprovizionata cu apa.

Climatul este tipic temperat, moderat continental, cu ierni aspre si veri relativ calde si umede, dar continuate cu toamne calde, pana in octombrie inclusiv.

Perioada
anuala


Perioada
de vegetatie conventionala


Indicele
de aptitudine oenoclimatica


T
med(°)


Suma
precipitatiilor(mm)


Suma
T(°)


Insolatia(ore)


Suma
precipitatiilor(mm)


8.6


547


2866


1392


389


4133


Centrele viticole ale podgoriei: Lechinta Teaca Bistrita Batos


  ONIV © 2006. Toate drepturile rezervate. Realizat de netclip